Zamknij

Drożdże dla domowych winiarzy a właściwości napitku

07:54, 21.01.2019 | M.P
REKLAMA
Skomentuj

 

Banalnym jest otwieranie artykułu od stwierdzenia, iż bez drożdży nie mogłaby zajść fermentacja, skutkiem czego nasz owocowy nastaw nigdy nie przerodziłby się w wino. Tę stronę medalu zna każdy łącznie z kompletnymi laikami w świecie alkoholi. Dlatego właśnie obok tego oczywistego stwierdzenia zdecydowaliśmy się zaserwować Państwu szereg cennych porad na gruncie własnoręcznej chałupniczej produkcji napoju Dionizosa.

Od czego zaczniemy przygodę z winem?

Dodatkowo stwierdzenie ze wstępu nie do końca pokrywa się z prawdą. W istocie bez dodatku drożdży w sposób sztuczny  nasza fermentacja najprawdopodobniej zajdzie, głównie za sprawą drożdży dzikich, których obecność na owocach a nawet w powietrzu nie jest tajemnicą już od wielu dekad. Problem jednak z wolno żyjącymi drożdżami jest taki, iż człowiek nie do końca może polegać na ich pracowitości. Raz bowiem ujawnią się i rozpoczną burzliwą przemianę cukru w alkohol dość szybko, innym razem w ogóle nie podejmą się zadania. Zamiast więc stawiać nasz ulubiony trunek na szali kapryśnych mikroorganizmów najczęściej decydujemy się na drożdże winiarskie .

Drożdże do wina to szczepy wyselekcjonowane specjalnie do pracy z mieszankami owoców. W pewnym sensie wytrenowane do rozwijania się na podstawie cukrów oferowanych przez winogrona i maliny, truskawki oraz wiele innych. Warto wiedzieć, że inne dostępne na rynku rodzaje drożdży – między innymi piekarskie, piwne i gorzelnicze – są przygotowane na rozwój w zupełnie innych warunkach z innym tempem oraz preferowaną temperaturą. W praktyce pozwolenie im na pożywianie się owocowym nastawem oznacza pożegnanie się ze strawnym efektem.

Dobrze się zaopatrz – zasady wyboru drożdży winiarskich

Profesjonaliści i pasjonaci z fachowych sklepów oferujących drożdże winne doskonale wiedzą jednak, że na etykiecie „drożdże winiarskie” nie kończy się problem z wyborem najlepiej skrojonej kolonii pożytecznych jednokomórkowców. W dobrze zaopatrzonym sklepie dla domowych eksperymentów z wyrobem alkoholu, takim jak choćby Bimber Hobby, dostaniemy drożdże do wina w wielu formach, które – każda z osobna – zapewnią nam w ostateczności odmienny trunek.

Spotkamy więc tzw. drożdże winne aktywne, o bardzo uniwersalnym zastosowaniu, ze względu na wysoką odporność na alkohol. Mogą one prowadzić wolną i systematyczną fermentację potrzebną przy winie przez bardzo długi czas. Oznacza to także, iż alkoholu w finalnym produkcie może być całkiem sporo.

Jeśli chcemy uniknąć zbyt dużej mocy wina powinniśmy natomiast skorzystać z drożdży winnych do namnażania. Skutki ich pracy dużo łatwiej wyklarować, toteż lepiej odnajdą się one w rzadszych trunkach oraz tych, które mają większą skłonność do fermentowania. Jakby tej typologii było mało, drożdże do namnażania także dzielą się na wiele wariantów, w zależności od typu przyrządzanego wina.

(M.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na na portalu internetowym jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ustawy Kodeks Wyborczy oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny (art. 498 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. - Kodeks wyborczy (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 684 z późn. zm.).

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© abcjanikowo24.pl | Prawa zastrzeżone