Karnawał to kolorowy czas również na talerzach. Wypróbuj egzotyczne przepisy, które zaskakują ciekawymi połączeniami smaków.
Egzotyczna sałatka ze śledziem
Składniki:
beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
kilka sztuk marakui
kilka plasterków kiwi
kilka plastrów ananasa, awokado i mango
pestki z jednego granatu
papryczka chilli
owoc karamboli
sok z cytryny
sól
imbir mielony
Przygotowanie:
Owoce marakui przekrawamy na pół, drylujemy, a miąższ przekładamy do miseczki. Kroimy filety z suszonymi pomidorami na mniejsze kawałki. Plastry ananasa, kiwi, awokado i mango kroimy w kostkę, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Pokrojone owoce i filety z suszonymi pomidorami łączymy i dodajemy miąższ z marakui, pestki granatu i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszamy, delikatnie przyprawiając odrobiną soli oraz imbiru, i faszerujemy miseczki z marakui przygotowanym nadzieniem, dodatkowo ozdabiając każdą plasterkiem owocu karamboli.
Śledziowe tzatziki na ostro
Składniki:
śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
5 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
pół świeżego ogórka
sól
pieprz
szczypta cukru
koperek
Przygotowanie:
Śledzika odsączamy i drobno kroimy. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odstawiamy na parę minut i odsączamy z nadmiaru wody. Do ogórka dodajemy jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Śledzika mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki na 30 min, aby składniki się „przegryzły”. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym ziemniakiem.
Pysznej zabawy karnawałowej!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu abcjanikowo24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz