Zamknij

Konsultacje dot. konsolidacji branży rolno-spożywczej

19:12, 01.03.2021 | MP
Skomentuj
REKLAMA

W Ministerstwie Aktywów Państwowych odbyło się spotkanie poświęcone konsolidacji spółek z branży rolno-spożywczej. Spotkaniu przewodniczył Andrzej Śliwka, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych.

Podczas spotkania wskazano korzyści jakie powstaną po konsolidacji, do których zalicza się przede wszystkim: wzmocnienie pozycji rynkowej KSC S.A. poprzez zwiększony udział w rynku, optymalizacje i synergie kosztowe, zmniejszenie ryzyka dotyczącego cen cukru, optymalizacja zarządzania finansami i zwiększony dostęp do finansowania bankowego oraz rozwój polskiego rynku rolno-spożywczego. W trakcie spotkania Minister Andrzej Śliwka podkreślił także stabilną sytuację finansową podmiotów, które brane są pod uwagę w procesie konsolidacji branży.

Po połączeniu wszystkich Spółek struktura biznesowa Krajowej Grupy Spożywczej będzie prezentowała się następująco: produkcja cukru i cukierków, produkcja nasion, skrobi, sektor rolny oraz  zbożowo-młynarski.

W spotkaniu uczestniczyli również: Rafał Romanowski, Pełnomocnik Ministra Aktywów Państwowych ds. rolno-spożywczych, przedstawiciele Sekretariatu Spożywców NSZZ „Solidarność” w osobach Zbigniewa Sikorskiego i Stanisława Lubasia, przedstawiciele Sekretariatu Rolnictwa NSZZ „Solidarności” z Dariuszem Łąckim na czele oraz Marek Dereziński, Członek Zarządu KSC S.A. odpowiedzialny m.in. za rozwój Grupy Kapitałowej.

Było to kolejne spotkanie informacyjne w sprawie powołania krajowej grupy spożywczej. Strony ustaliły, że spotkania będą kontynuowane.

[ZT]850[/ZT]

[ZT]856[/ZT]

(MP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%