Zamknij

Kulinarne podróże i warsztaty psychologiczne w Dziennym Domu "Senior+" w Janikowie

10:38, 20.06.2025 Aktualizacja: 10:40, 20.06.2025
Skomentuj

W Dziennym Domu „Senior+” w Janikowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „kulinarne podróże”. Tym razem uczestnicy mieli okazję spróbować autorskiej wersji tostów – dania o długiej i ciekawej historii, sięgającej czasów starożytnego Rzymu.

Wówczas pieczywo opiekano nad ogniem, by przedłużyć jego świeżość. W XVIII wieku Francja i Holandia wprowadziły do użytku specjalne pieczywo tostowe, a przełomowym momentem okazało się wynalezienie automatycznego tostera w 1919 roku przez Charlesa Strite’a ze Stanów Zjednoczonych.

[FOTORELACJA]386[/FOTORELACJA]

W janikowskiej wersji potrawa została przygotowana na dużej patelni i podana z dodatkiem cebuli, sera, szczypiorku oraz kiełbasy. Zgodnie z relacjami uczestników, danie cieszyło się dużym zainteresowaniem i zostało pozytywnie ocenione pod względem smaku.

Po części kulinarnej seniorzy wzięli udział w grupowych zajęciach psychologicznych prowadzonych przez panią Ewelinę. Spotkanie poświęcono tematowi „Jak czerpać w życiu przyjemność?”. Uczestnicy wspólnie analizowali codzienne źródła radości, dzielili się swoimi doświadczeniami oraz poznawali techniki sprzyjające poprawie samopoczucia.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz